perjantai 14. huhtikuuta 2017

PERUSKUNTOHARJOITTELUN VAIKEUS

Kuulutko sinäkin siihen porukkaan, joka vetää treenit joka kerta täysillä? Teetkö yhtään kevyempää harjoitusta? Itse kuuluin ennen tuohon porukkaan, jossa jokainen treeni tehtiin niin kovaa kuin pystyi. Spinningissä olen käynyt vuosia, ja tottakai ohjaajan kannustaessa vielä vähän kovempaan tahtiin, on vedettykin vähän kovempaa. Sykkeet ovat aina vähintään vauhtikestävyys-alueella, useasti käydään maksimillakin. Yritä siinä sitten pysyä tajuissasi ja miettiä mikämaa, mikä valuutta.

Meillä peruskuntoilijoilla on tapana tehdä kaikki harjoittelut kovaa. Salitreenit kovaa, juoksulenkit kovaa ja pyöräilytkin kovaa. Kun ei hengästytä eikä hiki lennä kaaressa, on treeni monen mielestä turhaa. Juuri nyt on jollaintapaa kovankunnon merkki, että jaksetaan painaa täysillä. Ja juuri tässä kohti mennään metsään oikein rytinällä.

Peruskuntoharjoittelua tulisi olla 80% treeneistä, ja loput 20% painettaisiin kovempaa. Peruskunto on kaiken pohja ja sitä meidän tulisi harjoittaa kaikista eniten. Monelle tämä on hankalin ja haastavin treenialue, sillä yleisesti treenaamisesta puhuttaessa mieleen tulee juurikin se puhinaa ja irvistyksiä aiheuttava treeni. Mitä se muka hyödyttää jos sykkeet ei ole tapissa eikä tule yhtään hiki? Jaksat esimerkiksi kantaa kauppakassit paremmin. Arki kulkee kevyemmin ja portaitten nousu muuttuu helpommaksi. Verenkiertoelimiston toiminta parantuu, hiusverisuonisto kasvaa ja sydän voi paremmin ja jaksaa pumpata enemmän verta. Noinniinkuin esimerkiksi. Itseni motivoin pk-harjoittelun pariin paremmalla jaksamisella ihan yleisesti. Nyt ajattelen että himskatti, enää ei tarvitse polkea ylämäkiä pyörtymisen pelossa kun henki kulkee jouhevasti.

Itse olen joutunut opettelemalla opettelemaan pk-harjoitukset omien tuntemusten ja myös sykemittarin avulla. PPP - eli pystyn puhumaan puuskuttamatta, on paras ohjenuora PK-harjoittelulle. Vähän rasittavaa, mutta keskustelu onnistuu ilman kummempia röhinöitä. Sykemittaria käytettäessä syke on  60-70% maksimisykkeestä. Maksimisykkeen voi laskea suuntaa antavasta kaavasta 220-ikä. Itselläni pk-alue on kaavan mukaan 118-138.

Miten itse harjoitan peruskunto aluettani? Käyn koiran kanssa kävelemässä,pyöräilen, uin ja vesijuoksen. Seurailen sekä sykemittaria että omaa oloani -  tunnenko itseni hengästyneeksi, pystyisinkö vaihtamaan kuulumiset kaverin kanssa ilman, että toisen tarvitsisi arvailla ulosantiani. Ja jos koira ei pysy mukana, on vauhti jo tuplasti liian kova. Ajan kanssa omasta olosta oppii hyvin tarkistelemaan sykealueet.

Kävin eilen pitkästä ikaa ohjatulla RPM tunnilla. Ja voin kertoa, että alkoi jaloista loppua puhti ennen keuhkoja, kun on viimeaikoina keskitytty peruskunnon kehittämiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti