keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

HYÖTYLIIKUNTA

Mikä ihmeen hyötyliikunta? Mitä hyötyä siitä on, jos kävelen töihin autoilun sijasta tai nousen ne portaat vaikka hissi olisi vieressä? Käynhän mä kuitenkin illalla salilla.

Käy toki salilla, mutta jos istut töissä kahdeksan tuntia ja kotona chillaat pari tuntisen netflixiä katsellen, ei päivittäinenkään tunnin treeni muuta passiivisuustasoasi. Tuo yksi salitreeni tai juoksulenkki on vain minimaalinen osa päivästäsi. Jos taas lisäät toimistopäivääsi esimerkiksi tunnin välein pientä taukojumppaa, vaikka edes kyykkyjä, arkiaktiivisuus nousee roimasti. Pyörittele olkapäivä, ojenna rankaa. Hae vaikka kahvia, jos kyykkiminen pöydän ääressä tuntuu typerälle. 
Jos kauppareissu ei onnistu kävellen tai pyöräillen, älä parkkeeraa autoa heti kaupan ovien eteen. Jos kuljet bussilla, jää yksi tai kaksi pysäkkiä kauemmas kuin tähän asti. Kävele portaat, käytä koiraa pikapissillä vähän pidemmällä kuin omalla takapihalla. Jos pystyt, tee salilla treeni vapailla painoilla.

Tutkimuksen mukaan täsmäliikuntaa, eli suunniteltua treeniä, tulisi olla 2-3 tuntia viikossa, jokatoinen päivä. Hyötyliikuntaa tulisi olla 3-4 tuntia viikossa eli noin 30 minuuttia päivässä, mielellään päivittäin vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Arkiliikunta ton erveyden ja hyvinvoinnin kannalta huomattavasti tärkeämpää kuin kuntoliikunta. 

Monesti kuulee, ettei tiedä kuinka lisätä tuota hyötyliikuntaa, kun lähimpään kauppaankin on 25 kilometriä suuntaansa. Jos mietitään perustervettä ihmistä, oletan että arkeen kuuluu esimerkiksi siivoaminen. Mikä sen parempaa hyötyliikuntaa kun kerran, pari viikossa huiskutat menemään ensin imurilla ja perään mopilla, kuikuilet katon rajassa pölyhuiskulla ja pyyhkäistään tasot! Perheelliset temmeltävät lasten kanssa hippasilla ja piilosilla.

Omakotitalossa riittää aina tekemistä, itsekin joudun meillä hoitamaan lähes kaikki kotityöt sisähommista ulkotöihin - nurmikon ajamisessa menee tunti, ja siinä kuluu reilu 400 kaloria. Meillä miesväki on kovasti ajettavan mallin perään, mutta niin kauan kuin minulla kintut kantavat, ei semmoista tälle tontille tule. :D Lisäksi saunapuut on kannettava liiteristä melkein joka ilta sisälle, ja joka kevät ja syksy tehdään isompi puusavotta, jossa halotaan, pinotaan ja kannellaan pölkkyjä. Kasvimaat on hoidettava, ja jos joku paikka repsottaa, on se laitettava kuosiin jos oma osaaminen riittää. Talvella meidän auramies ei pysty ottamaan lumia autotallin edestä ja sivulta ilman että katto lähtee mukaan, joten lumitöitäkin saa talvella tehdä lähes päivittäin hikihatussa. Tekemistä on aina ja arkiaktiivisuus on huipussaan! Tuohon kun lisätään päivittäiset muut menot ja treenit, voi jo sanoa olevansa aktiivinen ihminen. Pieniä juttuja, mutta hirveän isot vaikutukset! 

Oma paras kaverini kesän aikana! Ollaan tekemisissä ainakin pari kertaa viikossa, tunti kerrallaan. 


Miten aktiivinen sinä olet arjessa? Pystyisitkö vielä lisäämään hyötyliikuntaa?






9 kommenttia:

  1. Itsekkin leikkaan nurmikkoa, tosin just hajosi tuo työnnettävä joten nyt leikkaan ajettavalla ruohonleikkurilla! (ei niin hyötyliikuntaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on muut tontilla asustelevat sitä mieltä, että ajettava pitää hankkia. En ole suostunut. :D

      Poista
  2. Asiapostaus! Sulla on myös ihana blogin ulkoasu, tykkään :)

    VastaaPoista
  3. Hyötyliikunnan tärkeys usien unohtuu joten kiitos hyvästä postauksesta! Mä itse voisin lisätä hyötyliikuntaa käyttämällä rappusia hissin sijaan, kun ei kuitenkaan asuta kuin vain neljännessä kerroksessa niin ei se edes olisi niin rankkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvälle! Tuostaha tulee jo aikamoinen määrä portaita:)

      Poista
  4. Yritän hyötyliikkua mahdollisimman paljon ja meillä on kasn käyty keskustelua päältä ajettavasta leikkurista, mutta toistaseks mennään työnnettävällä :D

    Sun blogi vaikuttaa tosi kivalta, jään seuraileen! <3 Käy kurkkaan munkin blogia :)
    https://puikoltapudonnut.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mies oli salaa hommannut tuon päältäajettavan pari päivää sitten... Onneksi minulla on päivät aikaa ajella työnnettävällä mallilla :D

      Käynpäs kurkkimassa sinun blogiasi! :)

      Poista