maanantai 31. heinäkuuta 2017

RUOKAVALIONI

Mulla ei ole mitään erityistä ruokavaliota. Syön terveellisesti, herkuttelen joskus - ja silloinkin fiksusti. Joskus olen stressiaikoina kokeillut vatsani vuoksi gluteenitonta ja maidotonta, ja koin pahimpana aikana tuon sopivaksi itselleni mutta pitkäaikaisesti en lähtisi kumpaakaan noudattamaan. Mielestäni tavallinen tallaaja ei tarvitse mitään erityistä ruokavaliota, kunhan perusrunko on kunnossa. Ihan höpöhöpö juttuja kaikenmaailman pikadieetit, cambridget ja pussikeittolaihikset! Normaalia kotiruokaa ääntä kohti, hops! 

Mistä siis oma, normaali ruokavalioni koostuu?

Lautaseltani löytyy proteiineja ja IIKS, hiilihydraatteja sekä rasvoja - jokaiselta aterialta.  Kinnitän huomiota kaikkien ravintoaineiden laatuun, sillä se on se mikä merkkaa. Jos vedän näin karkeasti esimerkiksi avocadon vs. samanlaisen kasa oikeaa voita ja pari pullapalaa vs. ruisleipää päivittäin, voi jokainen varmasti kuvitella mielessään lopputuloksen. Alkaahan se näkyä ja tuntua olossa!

Päivittäin ateriani koostuvat siis kasviksista, marjoista, pähkinöistä, hedelmistä, lihasta/kalasta/kanasta, täysjyväriisistä,-pastasta,- yms viljoista ja maitotuotteista. Pyrin syömään jokaisella aterialla mahdollisimman paljon erivärisiä kasviksia, mikä on oikeasti super helppoa! Punaista tomaatista, keltaista paprikasta, vihreää rucolasta, violettia kaalista.. Näin ruoka näyttääkin herkullisemmalta, ja saan superisti vitamiineja ja ravinteita! Kuidun saantiin minun täytyi kiinnittää huomiota aiemmin, mutta nykyään saan sitä reippaasti ruokarempan myötä, ja siltikin saatan aika-ajoin ottaa pienen psyllium-shotin. Kuitua tulee hyvin kasviksista ja marjoista sekä täysviljatuotteista. Proteiinit kahmin kasviksista, lihasta ja maitotuotteista. Maitoa itsessään tulee käytettyä aniharvoin, koska lapsena iskostin päähäni että se maistuu ihan lehmältä.. Niinpä vakkareihini kuuluu rahka, juusto ja monet muuut maitotuotteet. Lisäravinteista käytän tällähetkellä magnesiumia, biotiinia ja msm-pillereitä. Lisäksi kovien salitreenien jälkeen nautiskelen palautusjuomaa, tällähetkellä käytössä Anabolic Overdrive, josta voin suuresti suositella appelsiinin makua! Jos luvassa on pitkäkestoinen harjoitus, käytän myös bcaa-valmistetta.

Sillointällöin tulee nassusta vedettyä alas myös sokeria - ja ihan hyvällä omallatunnolla. Tänään suunniteltiin ystävien kanssa ulkomaanmatkaa, tehtiin mutakakkua ja nautittiin se jätkin kera. Ai nam että maistui kuulkaa hyvälle! Sokerijuomia en nauti juurikaan mutta Pepsi maxia, tuota lisäaineen eliksiiriä kuluu meidän huushollissa ihan kiitettävä määrä. Lohilon jäätelöt ovat toinen syvä rakkauteni, ja vaikka niitä terveellisiksi hehkutellaankin, on herkku aina herkku. Kohtuus siis kunniaan! Ja ainiin, mainitsinko suklaan...

Entäs roskaruoka? Juu, kyllä maistuu. Kerran pari kuussa on ihan kiva hakea valmista ruokaa, kun kukaan muu meillä ei osaa lisäkseni kokata. Ihan parasta on lauantaina kana-feta-rucola kotzone valkosipulimajoneesilla ja hyvä sarja pyörimään netflixistä! Ehkäpä tästä on muodostunut mulle jonkinlainen herkkuhetki, koska älysin juuri että esimerkiksi vuoden takaiset överimättö-hetket ovat jääneet pois. Ravintolassa käydessä en myöskään kitsastele, vaan alkuruuista asti vingutetaan visaa. Sen verran harvoin tulee ulkona käytyä, että olen itselleni antanut luvan syödä noina kertoina niin että napa ruksaa! Alkoholia puolestaan kuluu vuodessa niin vähän, että sillä ei ole minkäänlaista osaansa ruokavaliossani. Tai on, mutta hyvin minimaalinen.

Mitäpä sitten noin käytännössä tämä tämmöinen ruokailu meinaa? Aamupala on pitkään ollut samanlainen - smoothie jossa on maitorahkaa, 200g marjoja, banaani ja pähkinöitä sekä vihreää teetä. Jos treenaan ennen lounasta niin etten pääse heti syömään, otan palkkarin. Lounaalla salaattia/kasviksia reilusti, lisäksi kanaa/lihaa/kalaa ja hiilaria, esim. leipäpala tai riisiä. Välipalana usein jokin hedelmä tai riisikakku leikkeleellä, kurkulla ja juustolla. Päivälliseksi usein samanlainen setti kuin lounaalla, mutta usein vähän vähemmällä hiilarilla, sillä tykkään sitä tankata enemmän iltapalalla. Ennen nukkumaanmenoa siis usein on leipää salaatilla, kurkulla, tomaatilla, leikkeleellä, levitteellä ja juustolla.

Aika simppeliä ja toimii!

Minkälainen on sun perusrunko ruokailussa?


6 kommenttia:

  1. Yritän pitää perusrungon terveellisenä, mutta aina se ei ihan onnistu.. mutta oma fiilis on paljon parempi, kun syö säännöllisesti ja itselle sopivia ruokia :)

    https://puikoltapudonnut.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Olo on todella kevyt ja fiilis hyvä, kun syö niinkuin itselleen on parhaaksi :) Ihan turha syödä niinkuin kaikenmaailman terveysgurut, jos homma ei yksinkertaisesti toimi!

      Poista
  2. Mulla myös niitä "iiks hiilareita" lautasella. :D Tosin mun hypoglykemian takia mun pitää muistaa syödäkin niitä, tosin erona se, syönkö hitaita vai nopeita hiilareita. Kaikkea kohtuudella, ni sillä pärjää jo pitkälle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Viime vuosina tämä hiilarikammo on kyllä noussut ihan mahdottomaksi.. Mitenkä kukaan jaksaa mitään makoilua kummempaa, jos ne puuttuu ruokavaliosta lähes kokonaan :D I dont get it.

      Poista
  3. Tosi inspiroiva postaus! Ja oli hyvin sulta ilmaistu että kun on erivärisiä kasviksia niin ruokakin näyttää paljon paremmalta :) Itse pyrin syömään nykyään hyvin monipuolisesti sillä lapsena ja nuorena tuli syötyä hyvin yksitoikkoisesti eli tyyliin nuudelia ja tonnikalaa :D Mutta nyt vuosi muutettuani yksin omaan asuntoon niin rakkaus ruoanlaittoon on syttynyt ja nykyään sitä loihtii kaikenlaisia terveellisiä herkkuruokia :)

    http://misslittlemarie.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin nuorena tuli syötyä hyvin yksipuolisesti! Varmaan monella sama homma. :D Onneksi aina voi tehdä muutoksi parempaan!

      Poista