torstai 9. maaliskuuta 2017

SAUNOMISEN VAIKUTUKSIA

Hyvin monelle suomalaiselle sauna on perinteinen ja arkipäiväinen asia. Itsekin kuulun tähän kategoriaan ja rakastan saunomista yli kaiken. Lähes päivittäin siellä tulee käytyäkin - ja viivyttyä tunnista kahteen, joskus pitempäänkin. Porukka aina kauhistelee näitä saunomisaikoja, eikö se tyttö  kuole tai vähintääkin pökerry sinne saunaan. :D Toki tuona aikana tulee jäähdyteltyä moneen kertaan ulkona ja vettä on litran pullo mukana, jota täyttelen aina löylyjen välissä. Lisäksi pidän ikkunaakin auki, että ilma pääsee vähän vaihtumaan ja raikastumaan. Alle listailin muutamia saunan vaikutuksia, mutta painotan etten ole asiantuntija tässäkään asiassa.

Saunomisen terveysvaikutuksia on tutkittu loppujenlopuksi vähänlaisesti ja monesti ulkomaalaiset vähän kammoksuvatkin tätä meidän saunakulttuuria - kuka hullu nyt haluaa liki 100 asteisessa huoneessa istua ihan vain huvin vuoksi ja lisätä sydänkohtauksen riskiä?
Mutta lisääkö se sitä riskiä kuitenkaan todellisuudessa?

Mihin saunominen vaikuttaa?

Sauna voi jopa lisätä sydämen toimintakykyä, sillä syke voi nousta jopa 130 lyöntiin minuutissa, jolloin sydän pumppaa verta tuplasti normaaliin  verrattuna. Sydänsairautta sairastavien on kuitenkin syytä varmistaa saunomisen mahdollisuus omalta lääkäriltä.

Saunan lämpö alentaa myös kohonnutta verenpainetta ja lisää ääreisverenkkierron toimintaa etenkin iäkkäillä ihmisillä.

Sauna ja sen aiheuttama hikoilu vähentävät ihon kuivumista ja hilseilyä. Tätä tehostaa saunavihdan käyttö.

Lämmöllä on todettu olevan myös hoitava vaikutus säännöllisesti käytettynä psoriarikseen, flunssaan, reumaan (ei akuuttivaiheessa), fibromyalgiaan ja muihin hermojen krooniseen kipuiluun.

Saunan lämpö rentouttaa lihaksia. Venyttelyt onnistuu mainiosti lämpimässä saunassa!

Pintaverenkierto vilkastuu ja kuona-aineet poistuvat kehosta lisääntyneen hikoilun ansiosta.

Ihohuokoset avautuvat. Tällöin kasvonaamiot ja syväpuhdistavat aineet tehoavat parhaiten.

Saunominen parantaa unenlaatua. Lämmön nousu kehossa nostaa serotoniinin, eli melatoniinin esiasteen,  aineenvaihduntaa.

Rentouttaa mieltä. Meillä on käytössä erilaisia saunatuoksuja ja kynttilöitä, ja saunasta löytyy löylytarkoitukseen tehtyjä tyynyjä. Päivän päätteeksi on parasta heittäytyä lauteille selälleen, nostaa jalat kohti kattoa ja antaa mielen ja kehon rentoutua.

Itse vannon perinteisen puusaunan nimeen.  Kaupungissa asuessani ajoin useita kertoja viikossa 60 kilometriä vain oikeaan saunaan päästäkseni, vaikka asunnostani löytyi sänkösauna. :D

6 kommenttia:

  1. onpa mielenkiintoisia pointteja, joita ei usein tuu ajateltua. Saunominen on kyllä niin ihanan rentouttavaa!

    little-things-blogi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saunominenkin on nykyään niin arkijuttu, että ei sitä tule sen kummemmin kyllä mietittyä - pääjuttuhan onkin monelle juuri tuo rentoutuminen :)

      Poista
  2. Itsekin tykkään saunoa tosi paljon ja oli kiva saada tietää näitä saunomisen vaikutuksia, en ollut koskaan ennen kuullutkaan:)

    http://tuuliannika.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Hyviä juttuja oot tuonut esiin! Liityin lukijaksi.;)
    http://nataliealexandras.blogspot.fi

    VastaaPoista